1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Плевнелиев: Регионите да си поемат дупкитемагистрала

Правителството иска да вкара повече услуги в 6-те региона на България, предаде news.bg. Необходима е деконцентрация на държавата - изнасяне на държавните услуги в регионите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в ефира на БНТ. Моята мечта като министър е да престана да се обяснявам за дупките в долно нанагорнище. 6-те региона трябва да имат собствена визия и да използват възможностите да я реализират, подчерта строителният министър.

Росен Плевнелиев определи като много добра идеята на министъра по европейските фондове Томислав Дончев за създаване на Националната агенция за развитие. Необходимо е типизиране, стандратизиране на проектите и идеите за развитие. Плевнелиев посочи, че министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепя всички искания на общините и им предоставя извори, пещери, обекти с историческо значение безвъзмездно и това увеличава техните приходи.

За пускането на автомагистрала „Люлин" министърът посочи, че договорът ще бъде спазен и че силно се надява, ако всички документи бъдат изрядни, на 15 май магистралата да е пусната съвсем законно. „Имаме силен договор с ясни гаранционни срокове. Ако институциите си сложат подписите, че магистралата е изрядна, тя ще тръгне в определния срок съвсем законно", изтъкна той.

Относно това, че прокуратурата разследва казуса „АМ „Люлин" Плевнелиев посочи, че прокуратурата работи по цените - дали има завишение на цените. Той изтъкна, че министрите са за това да приоритизират и всички, които са отговорни, да изпълняват това, което те са определили като приоритети. Плевнелиев каза, че не се притеснява от атаката на БСП за некачественото строителство на магистрала „Тракия". „Утре ДНСК, кметове, медии ще бъдат на магистрала „Тракия" и ще вземат проби, които ще бъдат изследвани. Който иска да заповяда да види", прикани сторителният министър. Когато в България се спазват договорите, ще се случат добри неща, изтъкна още Плевнелиев.

Той определи като голям успех включването на магистрала „Хемус" в трансевропейската пътна мрежа. „Сега магистрала „Хемус" ще се строи с европейски пари и всички разбраха нейната важност. Европейската солидарност дава голям шанс на „Хемус" и трябва да направим всичко, за да защитим финансирането". Остават 280 км от магистралата и на 1 януари 2014 година проектът ще стартира", каза строителният министър. По думите на Плевнелиев със спечелването на европейско финансиране за изграждане на магистралата се спестяват 2 милиарда евро на българските граждани. „България трябва да се развива и пропускаме, че можем да го правим. В Брюксел отидохме с национален транспортен план и Брюксел доказа, че когато имате теза, той застава зад вас", подчерта Плевнелиев по повод подкрепата на ЕС за проекта за „Хемус".

По отношение на спора между държавата и Симеон Сакскобурготски за собственост върху гори и други имоти Плевнелиев каза, че държавата ще се бори да защити интересите си. Съдът ще прецени кой крив, кой прав.

На въпрос защо не му се става президент Росен Плевнелиев отговори, че не е политик и иска да работи в собствения си ресор. Той каза, че е бил поканен като експерт, като мениджър, като човек, който идва от бизнеса. „Моето желание е да продължа да работя по проекти. Хората не ядат асфалт, но без него нищо няма да ядат. Трябва да се изградят магистралите, за да се увеличат възможностите за инвестиции", добави министърът.

18.04.2011, 14:57 Автор: news.bg


Тагове: дупки, магистрали, Плевнелиев

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics