1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Бой на митинга срещу ”Свидетели на Йехова”Свидетели на Йехова

Петима души са ранени, а 10 са задържани във Второ районно управление - Бургас, след сблъсък между "Свидетели на Йехова" и членове на ВМРО-Бургас, съобщи news.bg. По информация на читатели на burgasinfo.com, в сблъсъка е имало и симпатизанти на футболен клуб „Нефтохимик"

ВМРО-Бургас организира протест срещу последователите на религиозната общност пред сградата на църквата, която се намира до блок N40 в к-с „Славейков". Протестният митинг е насрочен в деня, когато Йеховистите празнуват разпъването на Иисус на кръста. "Те проповядват, че Исус е разпънат седмица по-рано, което не е така. Това е и поводът за протеста - натрапването на фалшива и опасна религия", разясниха от ВМРО.

„За протеста от ВМРО не са поискали разрешение нито от полицията, нито от Общината", съобщи говорителят на ОДМВР- Бургас. В същото време, обаче, за протеста бе съобщено официално от партията преди няколко дни, с призив всички родолюбиви бургазлии да го подкрепят. Протестът официално се подкрепя и от двата футболни клуба на Бургас - "Нефтохимик" и "Черноморец", твърдят от ВМРО.

Пострадалите петима души са от "Свидетели на Йехова". Били са бити от членовете на ВМРО, е първоначалната информация. В момента те се намират в болницата, където се установява колко тежко са ранени. Първите впечатления на медиците са, че пострадалите не са тежко ранени и вероятно ще бъдат превързани и изписани.

Сред десетимата задържани в полицията е и лидерът на ВМРО в Бургас Георги Дракалиев. „Боят започна още преди да е започнал митингът. Аз самият се намирах отстрани на църквата, така че не знам какво се е случило", каза Дракалиев.

Председателят на фенклуба на „Черноморец" потвърди за BurgasInfo, че е бил на шествието от Учителския институт до залата на "Свидетелите на Йехова", но след това си е тръгнал. „Не зная за други фенове на отбора, поднесохме цветята и си тръгнах. Не зная, че се е стигнало до бой", каза Неделчо Харизанов. Участието на фенове на "Нефтохимик" не е потвърдено официално, въпреки че от ВМРО съобщиха, че и те ще участват в митинга.

Как точно се е стигнало до боя, очевидците не помнят. "Членовете на ВМРО се бяха събрали пред молитвения дом с байряци, мегафони и цветя. Вътре йеховистите се молеха, а те викаха срещу тях и полагаха цветя около църквата. В един момент отвътре излязоха няколко души, боят стана за секунди", разказаха очевидци.

Това не е първият протест на ВМРО срещу молитвения дом на йеховистите в "Славейков". Те протестираха още докато се строеше храмът с надеждата, че домът няма да бъде построен. В същото време "Свидетели на Йехова", макар и да проповядват доста различна от официалната християнска религия, са официално регистрирано вероизповедание у нас.

18.04.2011, 11:19 Автор: news.bg


Тагове: побой, Йехова, ВМРО

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center