1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Падащи звезди през Страстната седмица

На Велики понеделник Божият син изгонил търговците от храма
В българските домове по традиция започва голямото великденско чистене


христос

Падащи звезди "Лириди" от съзвездието "Лира" ще обсипват небето около полунощ през цялата Страстна седмица, предаде bTV. Това вероятно е знак, че небето преди Великден ще бъде още по-отзивчиво за молитвите на християните.

Последната седмица от живота на Христос се нарича Страстна седмица или Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Всеки ден от нея е наречен велик и свят, разказва Pravoslavieto.com. Църквата възпоменава с богослужения всеки ден пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното му дело на Кръста. След като възкресил в събота Лазар, той влязъл в Йерусалим на Цветница. Там бил тържествено посрещнат от народа като дългоочаквания и предсказан Спасител. С влизането в Йерусалим Иисус Христос съзнавал предначертаната си неизбежност и доброволно вървял стъпка по стъпка към края на земния живот.

На Велики понеделник евангелистите разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня. Тя била символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието, не се изпълва с добродетели и не дава духовни плодове. "Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън" (Мат. 3:10).

В българските домове по традиция от Велики понеделник започва голямото великденско чистене. Вадят се всички зимни дрехи, постелки и завивки и се изпират на реката. Стягат се и празничните дрехи за предстоящото посрещане на Христовото Възкресение. Белосват се отвън и отвътре къщите, лъска се домашната посуда. Стопаните наглеждат ливадите и градините си, чистят ги от различни насъбрали се през зимата боклуци, варосват дръвчетата, за да получат и те частица от великденското обновление..

От Велики понеделник дори и тези, които дотогава не са постили, имат възможност да започнат извършването на пречистващия духа и тялото обряд. Пази се строг пост - растителна храна без олио.

18.04.2011, 00:02 Автор: ПВ


Тагове: Страстна седмица, Велики понеделник, Христос

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics