1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕМАТА

Държавата спря тестове за бременни

Здравното ведомство бави 4-ти месец реактиви за изследването
Два пъти по-скъпи са станали пробите за бъдещите майки


бременни

Здравното министерство спря генетичните тестове за Варна. Четвърти месец не са доставяни реактиви за изследване на бременни жени, научи "Позвънете: ВестникЪт". По наредба на същото ведомство комплектите за ценния анализ са безплатни и трябва да бъдат достъпни за всяка бъдеща майка в страната. Последната доставка обаче е била през декември, а консумативите от нея са достигнали за тестове до средата на февруари. Очакванията са най-рано през май отново да има реактиви, но точно кога ще се случи това никой не прогнозира. Все още не са проведени търговете за доставка на консумативите.

Бъдещите майки трябва да направят ранния и късния биохимичен скрининг точно между 11-а до 19-а гестационна седмица. Ако не успеят в този период от бременността, изтърват шансовете си за диагностика, коментират лекари.

Въпреки че липсват безплатни реактиви за тестове във Варна, такива се извършват срещу заплащане. Университетската болница "Света Марина" е закупила консумативи директно от фирмата-производител. Така обаче пациентите трябва да заплащат не само извършената манипулация от лекарите, но и цената на самия тест. Генетичните изследвания за бременните в момента струват 40 лева. Ако се ползват консумативите по Наредбата на здравното министерство, тестът е 20 лв. за пациент.

"Здравното министерство праща консумативите и поема до 30% от апаратурата, с които те се правят. Специално за Генетичната лаборатория на МБАЛ "Св. Марина" хубава техника не е имало от години. За заплати и режийни пари не са предвидени. Затова е въведена минимална такса. Болницата е търговско дружество и не може да си позволи да развива губеща дейност", каза за "Позвънете: ВестникЪт" доц. д-р Людмила Ангелова. Тя бе категорична, че без адекватната намеса на болницата и на екипа на Генетичната лаборатория към нея е щяло да се стигне до принудително спиране на скрининга, колкото и да искат да си платят бъдещите майки. През цялата 2009 г. китове от здравното министерство е нямало и лабораторията е работила на болнична издръжка.

В 85 на сто от случаите, при които се ражда дете с рядка болест, "вината" е изменения в гените. Затова лекарите препоръчват пренатален биохимичен скрининг, който отсява потенциално рисковите бременности. Най-често срещаните генетични увреждания са синдромът на Даун, на Едвардс, Патау и други. 60% от жените, които носят увреден плод, обикновено претърпяват спонтанен аборт в ранните седмици на бременността. Акушер-гинеколозите с по-големи практики казват, че 90 до 100 процента от жените, които наблюдават, предпочитат да си направят ранното изследване. 84% от уврежданията на бебето се улавят от ранния биохимичен дородов скрининг, който е по-чувствителен и се прави от 11-а до 14-а гестационна седмица.

Идеалният вариант, според специалистите, е да бъде извършен и ранен, и късен скрининг, което дава възможност за интегрирана оценка на риска. За нея не са нужни нови реактиви, не се заплаща допълнително, а само се въвеждат всички данни от кръвните показатели, които вече дават отговор със сигурност до 95% за наличие или не на увреждания при бебето, допълни още доц. Ангелова. Само ако предварителните два кръвни теста покажат наличие на риск, тогава са прибягва до амниоцентеза - последния скрининг на бременността. Извършва се в 16-18 седмица и представлява пункция на околоплодния мехур и се взема проба от околоплодната течност.

Само 25-30 на сто от децата с Даун у нас се раждат от майки на възраст над 36 години, а в масовия случай те са на млади и нищо неподозираши жени, показват проучванията. Затова лекарите препоръчват скринингът да се прави от всички бременни. Ако в семейството вече има дете с генетично увреждане, рискът и второто да е с проблем скача до 25%. Масова практика сред майките от малцинствен произход обаче е да не посещават женска консултация и да не стигат въобще до изследване за увреждания на бебето.

17.04.2011, 20:33 Автор: Силвия Пенева


Тагове: тестове, бременност

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: