1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Късното лягане – ”бомба със закъснител”

Продължителният сън обаче също не е полезен за здравето


сън

Недостатъчният сън увеличава риска от инфаркт и инсулт, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на резултатите от британско изследване. Изследването на Франческо Капучо и колегите му от университета на Уоруик е обхванало 470 000 души от осем страни, пише dnes.bg. Данните от проучването показват, че недоспиването, късното лягане, ранното ставане, както и различните смущения в съня са "бомба със закъснител" за здравето на човека.

Авторите на проучването са установили, че нощен сън с продължителност по-малко от шест часа увеличава с 50% риска от инфаркт и с 15% риска от инсулт. Безсънието повишава с 12% опасността от преждевременна смърт.

Недоспиването води до освобождаването на хормони на стреса и други химически вещества в човешкия организъм, които вредят на сърдечносъдовата система.

Учените отбелязват, че и продължителният сън не е полезен за здравето.

Оптималното количество е 7-8 часа, катотрябва да се вземат предвид и индивидуалните потребности. "Здравият сън е залог за дълголетие. Спете колкото ви е необходимо, за да бъдете здрави" ,съветват специалистите.

10.02.2011, 21:21 Автор: dnes.bg


Тагове: сън

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center