1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БИЗНЕСЪТ

ЧЕЗ: ТЕЦ Варна спря заради достигнати квоти

В момента два от блоковете в централата са в така наречения студен режим
Това е обичайна практика за електроцентралите, припомниха от ЧЕЗ


тец

ТЕЦ Варна е спряла работа, заради изчерпване на квотата за продажба на ел.енергия на регулирания пазар за месец април. Това заяви за vestnikat.bg Ангел Шопов от пресцентъра на ЧЕЗ България. Изключването на блоковете било съгласувано с Националната електрическа компания, каза той.

От пресцентъра на ЧЕЗ увериха, че ТЕЦ-Варна ще зароботи от началото на май, а ако се наложи и има недостиг на енергия - и по-рано. В момента три от блоковете в централата са в така наречения студен режим, което означава, че могат да започнат да произвеждат мощности всеки момент. Това е обичайна практика за електроцентралите, припомниха от ЧЕЗ.

Ангел Шопов заяви, че на този етап въобще не се коментира въпросът за съкращенията на работници, тъй като нямало такава опасност. Работниците продължават да ходят на работа.

В петък е имало общо събрание на работещите

в централата с ръководството й, научи vestnikat.bg. На него шефовете са информирали служителите си за причините за спиране на работата - загубите, които търпи централата от продажбата на ток след изчерпване на квотите по договора с НЕК. В ТЕЦ Варна са недоволни, че тяхната ел. енергия се изкупувала по едни от най-ниските цени, сравнено с други български тецове, научи vestnikat.bg. Извънредно произведената ел. енергия /т.нар студен резерв/ пък се купувала от НЕК още по-евтино - около 3 пъти по-ниско, сравнено с другите централи.

По принцип, ТЕЦ Варна произвежда определената им по договора с НЕК квота от 50 млн. кв/ч до 17-18-то число на месеца. От там нататък, произведената енергия, заради ниските й изкупни цени, регулирания пазар и повишаването на цените на въглищата, води до загуби за централата, тъй като тя не може да покрие разходите си за извънредния ток. Поради тези причини ТЕЦ Варна ще настоява пред НЕК да увеличи цените за ел нергията, произведена над квотите.

Миналата година през юни агенция Dow Jones

съобщи, че чешката компания ЧЕЗ обмисля продажбата на топлоелектрическата централа във Варна. Компанията вече е изпратила предварително запитване към потенциални купувачи какви средства биха дали за 1260 мегаватовата централа във Варна, каза тогава зам.-председателят на компанията Томаш Плескач, цитиран от агенцията. ЧЕЗ получи някои показателни оферти, но всичко е на информативна основа и не предстои продажба, казва още Плескач. По думите му компанията е разочарована от развитието в България, защото регулаторната среда е много непредвидима и строгата регулация на цените в сектора се нуждае от облекчаване.

Българското правителство в последните години е давало индикация за готовност да разхлаби регулациите и контрола върху цените за енергийните компании, които са готови да инвестират в инфраструктурни съоръжения в страната, но нещата не са се променили, коментира тогава Dow Jones.

През 2005 година ЧЕЗ закупи 67% от три електроразпределителни дружества , а през 2006 придоби ТЕЦ Варна, която е най-голямата подобна централа в портфолиото на компанията.

ТЕЦ Варна затвори заради екоизискванията един от блоковете си, предстои извеждането от експлоатация на останалите след 2014 г, като намеренията на чехите бяха да строят на тяхно място газови мощности, но в момента имат проблеми с проекта, беше коментарът през миналата година на агенция Dow Jones.

16.04.2011, 14:30 Автор: Олга Добрева


Тагове: ТЕЦ Варна, спиране, квоти, енергия, НЕК

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА