1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Словак под стража за трафик на кокаинтемида

Мярка за неотклонение "задържане под стража" за словашкия гражданини Ян Блахут определи Окръжният съд във Варна на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Областния съд в Бърно, Република Чехия. Чешките власти издирват 37-годишния словак, за да го разследват заедно с други три лица (Томаш Р., Михаел Дел. и Рене Д.,) затова, че като участници в престъпна група, действала на територията на няколко държави, организирали трафик на кокаин от Южна Америка, съобщиха от съда днес.

През 2004 година групата изпратила двама свои куриери до остров Исла де Маргарета във Венецуела. Пратката трябвало да лети с куриерите до Холандия, но на 30 ноември същата година, граничните власти на летище Порламар във Венецуела разкрили в багажа им 16 килограма кокаин.

Освен за трафика на кокаина, чешките власти разследват групата за производство, притежание и разпространение на наркотични вещества в няколко държави. В ЕЗА се посочва, че с последните изменения в наказателния закон на Чехия за трафик, производство и притежание на голямо количество наркотични вещества наказанието може да достигне максимум до 18 години затвор.

В днешното съдебно заседание Варненският окръжен съд не обсъжда по същество аргументите на европейския документ, а само основанията за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда. Съдът се съобрази с това, че ЕЗА е издадена от компетентен орган в Чешката република и съдържа всички атрибути, посочени в ЗЕЕЗА.

През следващите 7 дни ВОС ще насрочи друго заседание, в което друг състав на съда ще разгледа искането на Чехия за екстрадицията на словака.

Ако Ян Блахут реши да обжалва определения днес постоянен арест, може да го направи на 19 април 2011 година, от 10,00 часа пред Варненския апелативен съд, допълниха от пресцентъра на съда. 

15.04.2011, 14:17 Автор: ПВ


Тагове: словак, съд, трафик на кокаин

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics