1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Уволниха шефа на НЕК, правят конкурс за новКрасимир Първанов е уволнен

Съветът на директорите на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) освободи късно вечерта в четвъртък шефа на “Националната електрическа компания“ (НЕК) Красимир Първанов с пълно единодушие, съобщи mediapool.bg. БЕХ е собственик на дружеството и формално решението за освобождаването на Първанов от поста трябва да бъде взето от холдинга.

След продължило около четири часа заседание на борда на БЕХ искането на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за отстраняването на Първанов бе прието.

Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туpизма.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов, който досега бе главен счетоводител на компанията и член на борда на НЕК. Заместник-министър Марий Косев поема овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК.

Първанов издържа на поста година и половина, след като замени ръководилия около пет месеца компанията Георги Миков. И двамата бяха кадри на ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България.

Трайков поиска уволнението на шефа на НЕК заради подписаното от него допълнително споразумение с руската “Атомстройекспорт“ за строежа на АЕЦ “Белене“, според което до 1 юли двете страни трябва да положат всички усилия за постигането на споразумение за цената на централата и параметрите на основния договор за изграждането на централата. Парафирането стана въпреки изричната забрана на Трайков да се поемат ангажименти със срокове, но после премиерът Бойко Борисов съобщи, че Първанов е действал със санкцията на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и скастри енергийния министър, че е побързал да обяви, че ще уволни шефа на НЕК.

Трайков обаче продължи да настоява за отстраняването на Първанов като към мотивите си прибави и тези, че не се е справил с първостепенната си задача за рехабилитацията на енергийната мрежа и е изпуснал от контрол процеса с разрешенията за присъединяване на мощности от възобновяеми енергийни източници.

Заради аварирал далекопровод на НЕК миналия юли по-голямата част от Черноморието имаше проблеми с електроснадбяването, продължили няколко дни. Изпълнението на реконструкция на мрежата в участъка с най-много ветропаркове край Каварна се забави с половин година и българските курорти са застрашени и това лято да посрещнат сезона с нестабилно електрозахранване.

15.04.2011, 11:15 Автор: mediapool.bg


Тагове: Красимир Първанов, НЕК, уволнение

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА