1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Цветанов обяснява в НС за избягалия корабИзбяга задържаният турски кораб

Избягалият турски кораб е напуснал български териториални води и затова не е стреляно по него. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Сергей Станишев и Петър Мутафчиев относно бягството на задържан турски кораб от териториалните води на България.

Този инцидент няма да се отрази на присъединяването ни към Шенген, категоричен бе Цветанов. Реакцията е в законоустановения срок, подчерта министърът. Не може да бъде спрян корабът с упражняване на сила, по думите на Цветанов. Такива неща могат да се случат само в Карибски Пирати, подчерта Петър Мутафчиев от БСП. Може би Джони Деп не е бил в Бургас, както се шегуваха, а във Варна, допълни той.

Припомняме, арестуван турски кораб успя да избяга през март след преследване от Гранична полиция във водите край Варна. Плавателният съд бе задържан в края на месец февруари, след като е нанесъл щети на тръбопровод на компанията \"Петреко\", свързващ газодобивна платформа около Каварна с хранилището край нос Галата. На път от Турция за Украйна корабът е аварирал в района на Варна и при пускането на котва е закачил тръбопровода. Снимките от подводния оглед доказват пораженията, затова и съдът в морската ни столица разпореди ново задържане на турския кораб. Корабът обаче отплавал без опознавателни светлини. Катер на \"Гранична полиция\" го е преследвал в морето до навлизането му в открити води, като капитанът не се е подчинил на разпорежданията. От полицията не са употребили сила да спрат плавателния съд.

За морското бягство са уведомени всички черноморски държави. Според ръководството на Морска администрация вероятно корабът се е отправил към турски териториални води.

15.04.2011, 11:05 Автор: news.bg


Тагове: турски кораб, избягал

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
kati
15.04.2011; 17:31
da ama taka ima dalavera be na li taka samo dalavera prodaite bg da q niama bes tova ne ni triavba ta edin korab li
nel
15.04.2011; 17:28
da ne se strelia zashtoto turcina rezan e dal peri na nasite bokluci granichari aha znaete go i vi e tova nali aaaaaaha
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: