1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ТЕМАТА

Картофи с хероин летят към затвора

Всеки десети зад решетките е пристрастен
Лекуват наркотичната абстиненция с аналгин


Картоф

Изключително изобретателни са близките на наркозависимите затворници, научи "Позвънете: ВестникЪт". Един от най-големите хитове в последно време е "хероинов картоф" - издълбан в средата и натъпкан с дрога. "Колкото и смешно да звучи, номерът с картофите през ограда е засичан неведнъж. Схемата е проста и недотам ефективна, но се прави. Затворникът обикновено се уговаря със свой познат в кой ден и около колко часа ще е в двора за разходка. По същото време през оградата лети картоф. Хвърля се на сляпо и не винаги стига до този, който си го е поръчал, но в повечето случаи се получава. Не се знае колко такива картофи са стигнало до предназначението си, но наистина хората стават много изобретателни", каза за "Позвънете: ВестникЪт" завеждащият надзора за изпълнение на наказанията към Варненската окръжна прокуратура Милен Ставрев.
Проблемът с наркозависимите затворници е голям и става все по-труден за решение. Всеки десети, който излежава присъдата си във Варна, е пристрастен, сочи статистиката на Главна дирекция на местата за лишаване от свобода. От Варненския затвор допълниха, че това е официалната статистика, но реалният брой е по-голям.
"При влизането на осъден в затвора му се попълва досие, в което се вписва и зависимостта към наркотични вещества. Но само, ако самият затворник каже, че е зависим. Прави се психологично проучване и състоянието му се следи периодично. Но не всеки признава, че е наркоман. Затова броят на наркоманите-затворници е приблизителен и точна цифра не може да се каже", каза прокурор Ставрев. Той допълни, че лишените от свобода и техните близки стават все по-изобретателни в начините да вкарат всякакви наркотици в тюрмата. Дрога се криела на най-невероятни места - в обувки, в туби от паста за зъби, пришита в дрехи, пусната в шампоани, натъпкана в запалки, в химикали, в портокали, посипвала се вместо пудра захар в кутии с локум, в консервени кутии и къде ли не, но безспорно решението с картофите било най-атрактивното.
Най-популярният наркотик сред пандизчиите бил хероинът, след това канабисът и накрая - кокаинът, защото не са много хората зад решетките, които могат да си го позволят. Големият проблем във Варненския затвор е липсата на необходимата техника, която да засича дрогата, казаха за "Позвънете: ВестникЪт" от дирекцията на затвора и от Окръжна прокуратура. Затова за разкриването на наркоканали се разчита единствено на интуицията и професионализма на служителите. До скоро зад решетките е имало психолог, който работел активно с наркозависимите, но той напуснал. Лекар няма, има само фелдшер. Изпадналите в абстиненция затворници се "лекуват" с аспирин и аналгин. Докато се овладее състоянието или пациентът не намери начин да се сдобие с дрога.

14.04.2011, 21:18 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: Картофи хероин

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: