1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

България асимилирала 300 хил. румънциБългария асимилира румънци

Румънците в България били подложени на асимилация, алармират румънски издания, предаде dnes.bg.

Те били смятани за "разрушители на държавата", "предатели на българския род" и дори "агенти на Румъния". А майчиния си език учели тайно, пише Дойче веле. Изданията от Букурещ обръщат внимание на проблемите на румънците, живеещи в България. "Румънците в България - между забравата и доброволната асимилация", гласи заглавие в Котидианул. Адевърул пък озаглавява материала си по темата така: "Румънците в България учат езика си скришом". В него четем, че българската държава не подпомагала по никакъв начин изучаването на румънския като майчин език и представителите на румънското малцинство са се обърнали за помощ към правителството в Букурещ, за да се спре процесът на асимилация от страна на София.

Двама румънци от района на Видин разказват как са били "прескочени" от българите при преброяването през февруари. Други пък споделят, че били заставени от българските власти да се обявят за българи, а не за румънци чрез една чиновническа хитрост: преброителят, който идвал у тях да попълни формулярите, им казвал от самото начало, че рубриките, отнасящи се до майчиния език, етническата принадлежност и религията "не са задължителни" и ги прескачал. Вестник Котидианул цитира двама румънци: "Въпреки заявяването на лоялност към българската държава, румънците, които търсят правата си, са смятани за "разрушители на държавата", "предатели на българския род" и дори "агенти на Румъния". А председателят на съюза на етническите румънци "АВЕ" Иво Георгиев казва: "Знае се, че ако едно лице говори румънски, то не може да еволюира в йерархията или да прогресира в съвременното общество". По неофициални данни в България живеят 300 хиляди румънци, отбелязва вестник Адевърул.

На същата тема румънската телевизия TVR2 отдели тази седмица 14 минути. Сред поканените в студиото бяха председателят на Съюза на етническите румънци в България Иво Георгиев и държавният секретар Еуджен Томак от Департамента за румънците по света. Георгиев изтъкна факта, че румънците нямат достъп до обучение на майчиния си език освен в румънското училище в София. От 2005 година насам Съюзът на румънците с помощта на румънското министерство на външните работи организира обучение по румънски език в България. Според Иво Георгиев обаче участниците в тази инициатива са преследвани от българската държава, която е организирала данъчни проверки на учителите в програмата.

Поканеният в студиото журналист Каталин Маноле описа ситуацията на румънците в България като драматична и подчерта, че внуците не могат да говорят с дядовците си, защото не знаят румънски и са принудени да погребват родителите си на български, защото нямат право на служба на румънски. В предаването беше казано също, че в България са забранени медиите на румънски език, а също и че власите са възпитавани в духа на атеизма и отдалечавани от църквата. Държавният секретар Томак обяви, че е притеснен, че румънците не са признати като малцинство и не са подпомагани от София. За сравнение той каза, че българите в Румъния получават над 600 000 евро от правителството в Букурещ.


14.04.2011, 14:05 Автор: dnes.bg


Тагове: България, Румъния, асимилация

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center