1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

Варна назад по условия за правене на бизнесВарна

  Варна е на 10-то място по условия за правене на бизнес в България. Това става ясно от класацията "Местни условия за правене на бизнес" 2011 г., изготвена от Института за пазарна икономика (ИПИ), която беше представена на пресконференция днес. Първенец е Габрово, следвани от Русе и Сливен.


Класацията включва всички 28 области в България, като София е на първо място по икономически индикатори, но сериозно изостава по административно обслужване и ниво на местните данъци, което й отрежда незавидната 12 позиция. Класацията е изготвена на базата на десет индикатора.  

Изследването не се фокусира върху качеството на живот и богатството на хората, нито къде бизнесът печели най-много, заяви изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова. Първото място в класацията посочва къде в България съчетаването на нивото на местните данъци и такси, добрата работа на администрацията и икономическата активност улеснява бизнеса в най-голяма степен. Големите градове са на по-задни места, въпреки че са първи в групите на индикаторите, измерващи икономическата активност /заетост, работна заплата, образование на заетите, чуждестранни инвестиции/, обясни Костадинова. Основната причина е в сравнително по-високите нива на местните данъци и такси, както и в трудностите, с които се сблъсква бизнеса при работата с администрацията, включително възприятието за разпространената корупция в местната власт.

Варна е най-напред в класацията по индикатора "Чужди инвестиции" - второ. На варненец се падат 3 532 евро преки чуждестранни инвестиции в нефинансови предприятия. Първенец е София, която обира почти 60% от чуждите инвестиции в страната - 10 049 евро на човек.

В категориите заетост и образованост на заетите Варна е трета /26,9% висшисти/, а по ниво на работната заплата - четвърта, след София, Враца и Стара Загора.

 Работната заплата в София на година общо достига 10 000 лв., а във Варна тя е 7 159 лв. На последната 28-ма позиция се намира Видин, където годишната работна заплата е само около 5000 лв. Средно за страната тя е 6 112 лв.

Най-малка е корупцията в Монтана, а най-често от даване на рушвети се оплакват в Кърджали. Варна се намира в златната среда - от 28 областни градове тя е на 14 място, сочи изследването на ИПИ.

Срамно назад е морската столица при два основни показателя - на 26 място е в "Разрешителни за строеж" и "Регистър на собствеността". 80% от анкетираните са заявили, че срещат огромни трудности с издаването на строителни разрешителни, което им коства средно 150 дни.

Пак на последните места Варна е по ниво на въвеждане на "Електронно управление" - 20-то.

Във Варна са едни от най-високите данъци в страната, става ясно от изследването. Тя е на 23 място по индикатора "Местни данъци", което отразява къде са най-високите нива в страната. В категорията "Местни такси", където се изследват два показателя - таксата за битови отпадъци на фирмите и таксите за ползване на пазарни площи за търговия с промишлени стоки - Варна е на 10 място, т.е. местните такси се оказват сравнително по-ниски от другите в страната.


Първенецът в общата класация - Габрово, няма първо място по нито един индикатор, но в същото време е сред челниците по всички показатели, което му отрежда и лидерска позиция. На последното 28-о място в класацията е Кърджали.

Изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова коментира, че като общините в България се съревновават за създаването на добри условия за бизнес и въпреки че не могат сами да определят голяма част от данъците си, успяват да предложат добри условия за правене на бизнес. Като извод се налага, според Костадинова, и фактът, че общините продължават да разчитат условно на трансферите от държавата, а събирането на местните данъци и такси е на втора позиция.

14.04.2011, 13:54 Автор: ПВ


Тагове: ИПИ, класация, бизнес

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics