1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Столетник се самоуби, за да не го евакуиратДядо се самоуби, за да не го евакуират

Японски столетник, живеещ близо до претърпялата авария атомна електроцентрала "Фукушима-1", се самоуби, според семейството му, за да не бъде евакуиран, предаде Ройтерс. 102-годишният мъж бил най-възрастният жител на село Иитате, на около 40 км от централата.

В понеделник японското правителство реши да евакуира жителите на няколко селища, които се намират извън 20-километровата зона за евакуация около централата. Премиерът Наото Кан специално спомена Иитате и обяви, че 5000-те му жители ще трябва да го напуснат. Възрастният мъж живеел с най-големия си син и съпругата му в селото. Когато се наложило да обсъдят евакуацията, той се разстроил силно, че трябва да изостави дома си. Ден по-късно мъжът сложил край на живота си.

Вчера ТЕПКО - компанията оператор на "Фукушима-1" съобщи, че е започнала да подготвя планове за компенсиране на засегнатите от кризата, но допълни, че за момента не е взето конкретно решение.

Проектоплан за схемата за изплащане на компенсации предвижда ТЕПКО да изплати до 2-3,8 трилиона йени (24-45 млрд. долара), съобщи вестник "Йомиури". Междувременно японските власти наредиха да бъде проверено спешно състоянието на първи реактор на АЕЦ "Онагава" в префектура Мияги, на североизточното крайбрежие на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Агенцията за атомна и промишлена безопасност издаде тази заповед, след като преди седмица в района бе регистрирано земетресение с магнитуд 7,1 - по-висок от предвидените в разчетните норми. След труса, станал на 7 април, от АЕЦ "Онагава" изтече малко количество (3,8 литра) радиоактивна вода.

14.04.2011, 11:24 Автор: dnes.bg


Тагове: евакуация, Фукушима 1, самоубийство

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics