1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Баща обвини майка, че държала децата гладнидело

Майката на децата ми ги държа 17 дни на глад. Това заяви бащата Сергей Игнатов в съдебната зала днес по време на поредното дело в Районния съд за попечителство на двете деца, живели в Австралия.   
 
Игнатов разказа пред съда, че скандалната ситуация е станала, когато майката поискала да си върне 12-годишната Александра и 10-годишния Михаил от Австралия през май миналата година. Те били изведени от дома на бащата от местните власти и предадени на майката. По думите на Сергей децата не ядяли в знак на протест, тъй като не искали да ходят при майка си. След 17-те дни без храна братчето и сестричето били откарани в болница, където 3 дни ги държали на системи. Иванов твърди, че отрочетата му били малтретирани от другия родител. По-късно майката успява да ги изведе от Австралия и да ги върне във Варна.

Майката Мая Иванова отказа коментар на излизане от съдебната зала.

В момента децата са настанени в кризисен център "SOS" за жертви за домашно насилие във Варна. Те са доведени в България на 20 май 2010 г. След това живели при майка си, но няколко месеца по-късно са отведени от социалните служби в Кризисен център в Шумен, а след това в такъв във Варна. Днес една от свидетелките по делото Мая Атанасова - социален работник от отдел "Закрила на детето" обясни пред магистратите, че тази мярка се е наложила, за да отдалечат децата и от двамата родители. Адвокатът на бащата Бранимир Балачев поиска свидетелката да бъде отстранена, тъй като била пристрастна и в близки отношения с майката. Районният съд не уважи молбата.

От пресцентъра на съда припомниха, че сагата в семейство Иванови започва през 2007 г., когато бащата Сергей извел децата в Австралия без съгласието на майка им. 3 години той живял там, след което Мая Иванова потърсила правата си чрез силите на реда. Тя завела дело на 20-ти август миналата година заедно с отдел "Закрила на децата" при дирекция "Социално подпомагане" за лишаване на родителски права на бащата. Основанието за иска от страна на майката и социалните служби е, че бащата представлява опасност за личността, здравето и възпитанието на децата.


На миналото съдебно заседание, което се проведе на 6-ти април, стана ясно, че съдът е взел под внимание напарвените съдебно-психиатрични и психологически експертизи на двете деца и баща им. На 28 март 12-годишната Александра е била изслушана от съдебен състав в кризисния център в присъствието на психолог. Свидетелката Мая Атанасова днес изказа опасенията си в съда, че бащата е настройвал децата срещу майка им. Той от своя страна заяви пред vestnikat.bg, че децата са казвали на психолозите и социалните работници, че искат да живеят с него в Австралия, а не в България.

Самите родители имат 11 заведени дела помежду си, като повечето не са приключили. Едно от тях е бракоразводното им, което също не е приключило.

Очаква се Районният съд да се произнесе за попечителство над децата след 15 дни.


13.04.2011, 20:14 Автор: Олга Добрева


Тагове: дело, деца, попечителство, Австралия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center