1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Горивата в ЕС поскъпватГоривата в Европа поскъпват

Повечето от горивата в ЕС ще поскъпнат в резултат на промените в облагането им, предложени днес от Европейската комисия, предаде dnes.bg.

Това ще доведе до увеличаване на цените на транспорта, на отоплението в промишления сектор и на горивата за фермерите, което пък ще повлече останалите цени.

След 2013 г. може да се очаква поскъпване на дизела, на газа, на електричеството от въглища и мазут и както и на тока, произвеждан в малки електроцентрали.

Европейската комисия огласи днес проект на директива, която предвижда пълна промяна в начина на облагане на всички горива, използвани за транспорт и отопление.

Вместо на тон, както досега, Брюксел иска налозите да се формират от два елемента: количеството парникови газове, изпускани от съответното гориво, както и от неговото енергийно съдържание.

Запазват се минималните нива на акциз, като страните членки ще могат сами да преценяват дали да увеличават ставките над тях.

За въглеродните емисии най-ниското ниво е 20 евро на тон, а за енергийно съдържание 9,6 евро на гигаджаул произведена енергия.

България и още 8 по-бедни страни от Източна Европа ще получат отсрочка до 2020 г. за въвеждането на въглеродния елемент, но ще плащат като останалите енергийният.

Обвързването на цената на горивата с тяхната екологичност, ще доведе до намаляване на цените на биогоривата и на енергията от възобновяеми източници.

Като вдига данъка на твърдите горива, на петролните продукти и газа, Брюксел се надява да намали енергийната си зависимост, която само от руския внос е 54%.

Предприятията, участващи в системата за търговия с парникови газове, ще бъдат освободени от въглеродния елемент на данъка, тъй като вече го плащат по нея. Това ще позволи по-малко поскъпване на електричеството от големи ТЕЦ, като тези от комплекса „Марица“ например. Цената на тока от АЕЦ няма да се повлияе от промените, тъй като той се облага директно при потребителите.

Авиационното и корабното гориво, както и досега остават необлагаеми.

За въвеждането на новите правила се предвижда до 10 години отсрочка, за която страните могат да кандидатстват по време на преговорите по приемането й.

Брюксел смята, че този период ще е достатъчен на бизнеса да се нагоди към тях. За да намали енергийната тежест върху гражданите Европейската комисия предлага на правителствата възможност да изплащат на домакинствата под форма на компенсация част от допълнителните приходи, които ще влизат в бюджета от новия начин на енергийно облагане.

Идеята за „зелен“ данък върху горивата беше приветствана от множество екологични организации. Представената в Брюксел „Транспорт и околна среда“ обяви, че новият начин на формиране на акцизите възстановява пропорциите, тъй като от 1999 г. Средният акциз на горивата в Европа е намалял с 10 цента на литър.

Според тях предложената система ще сложи край на благините, които държави с ниски акцизи, като Люксембург получават, привличайки потребители от съседните Франция и Германия да зареждат на техните бензиностации.

Брюксел може да разчита на подкрепата и на Ирландия, Швеция, Дания и Финландия, които вече са въвели въглероден данък върху горивата. Промени в данъчната политика на ЕС обаче изискват единодушно одобрение от всички страни членки, както и от Европейския парламент, за да бъдат въведени.

13.04.2011, 19:35 Автор: dnes.bg


Тагове: горив, ЕС, поскъпване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center