1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Обвиняват Кадафи за смъртта на 10 000 душиМуамар Кадафи

Опозиционният национален съвет в Либия обвини в сряда лидера Муамар Кадафи, че поддръжниците му са отговорни за смъртта на 10 000 души от началото на конфликта, предаде Франс прес, цитиран от mediapool. 20 000 души са обявени за изчезнали, а близо 30 000 са ранени, обяви в Брюксел представителят на бунтовниците Али Ал Исауи, който отговаря за външните работи. "Поради тази причина ние искаме повече усилия за защитата на цивилните срещу настоящата агресия", добави Исауи след среща с външните министри от ЕС в Люксембург.

За първи път ЕС в пълен състав приема членове на Преходния национален съвет на либийските бунтовници. По време на срещата другият представител на бунтовниците Махмуд Джибрил е представил амбициозен план за демократичен преход, предвиждащ изработването и приемането на конституция и подготовката на парламентарни и президентски избори. Бунтовниците, обаче са посочили отново за задължително условия Кадафи да напусне поста.

Представители на опозиционния съвет ще участват и в срещата на международната коалиция в катарската столица Доха. Поканата за участие в преговорите на бунтовниците се тълкува като поредна стъпка към международното признаване на съвета като алтернатива на Муамар Кадафи. По време на срещата ще бъдат обсъдени бъдещите дипломатически ходове за постигане на мир в страната, след като в понеделник либийската опозиция постави като категорично условие за спирането на огъня - Кадафи да се оттегли от поста си. Позицията на бунтовниците бе отговор на предложения от Африканския съюз план за примирие, който бе обсъден в неделя в Триполи.

Представителите на международната коалиция ще дискутират и по отправените във вторник критики към НАТО от Великобритания и Франция за недостатъчните усилия на Алинса за запазване живота на либийското население.

САЩ подкрепиха НАТО след критиките на Париж и Лондон. САЩ, обаче, изразиха доверие в способността на НАТО да изпълнява мисията си в Либия. "Имаме пълно доверие в способността на НАТО да изпълнява задачата си да налага спазване на оръжейното ембарго, забранената за полети зона и защитата на цивилните в Либия", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. САЩ отначало бяха в предни позиции на започналите на 19 март военни операции срещу режима на Муамар Кадафи, но миналата седмица се отдръпнаха на по-заден план.

"Както каза президентът Обама, САЩ и други ключови партньори имаха капацитет, който използваха в началото на тази операция, а след това нашата роля трябваше да намалее докато тази на НАТО се увеличава и алиансът да поеме контрола над операцията, както и стана", посочи Тонър. "Ние обаче продължаваме да оказваме подкрепа на операцията с наши бази и ресурси в Средиземно море. Намекване на обратното не би било коректно", подчерта Тонър.

13.04.2011, 12:35 Автор: mediapool.bg


Тагове: жертви, Кадафи

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center