1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Варна фаворит за културна столица

Общинската администрация работела, но не афиширала дейността си
Не знаят какво е направило създадено преди години сдружение


култура

Варна има повече шансове да бъде избрана за европейска културна столица през 2019 г. от останалите изявили желание за домакинство български градове. Това мнение изрази пред "Позвънете: ВестникЪт" председателят на парламентарната комисия по култура Даниела Петрова.

Според нея морската столица стои по-добре дори и от София. Варненската община работи усилено по проекта, но не афишира толкова дейността си, смята Петрова. Като много полезни тя посочи срещите, които варненските експерти по култура са провели с представители на други страни, които са били домакини или участват в надпреварата. Градът ни непрекъснато разширявал и културния си афиш, растял и броят на фестивалите. Показателен бил и фактът, че все повече хора се връщали в театъра и операта. Според депутата местната власт полага сериозни усилия и да опазва културно историческото си наследство. 

Има усилия и резултатите се виждат, каза Даниела Петрова. По думите й единственият пропуск е, че усилията на институциите не са стиковани. Според шефката на комисията по култура може да се мисли и в по-широк мащаб, като се включат културни маршрути като Варна - Балчик и Варна - Бяла. Добра възможност е и да се взаимства опитът на Италия и да се наблегне на религиозния и културния туризъм. Със сигурност идеята на Пловдив да покани популярната етнопевица Ищар няма да даде желания резултат.

Тезата, че се работи усилено по проекта "Варна - културна столица на Европа", застъпиха и зам.-кметът по културата Коста Базитов и председателят на ресорната комисия към Общинския съвет във Варна доц. Константин Трошев. 

Подробности четете в книжното тяло на "Позвънете: ВестникЪт".

12.04.2011, 21:41 Автор: Милена Стефанова


Тагове: култура, столица

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
dgndgn
13.04.2011; 08:26
Каква културна столица, моля ви? Слезте на земята, не хвърчете
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center