1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Кажете ”стига” на корупцията, зове УорликАмериканският посланик Джеймс Уорлик

Моята цел не е да критикувам, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България, заяви американският посланик Джеймс Уорлик, цитиран от dnes.bg.

Така той се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи – за бедни и богати, за което беше критикуван от главния прокурор Борис Велчев, шефа на ВСК Лазар Груев и от председателя на НС Цецка Цачева.

„Има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно и затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук“, отбеляза посланикът пред БНТ.

По думите му в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят имало критики, но и много позитивни неща за България. Той отчитал напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система.

„Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми и единият от тези проблеми е, че има все още хора в тази страна и които остават над закона или поне вярват, че стоят над закона и обикновените хора го виждат това“, отсече обаче Уорлик.

Според него това са богати хора, които имат политическо влияние и много от тях по настоящем свободно се разхождат по улиците на България. Но всички в страната ни носили отговорност за корупцията. И даде пример с пътните полицаи.

„Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани и как техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата и в съответствие казват 10, 20 или 50 и дори като им дадеш 50 лв., могат да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това знам, че има много честни полицаи и този вид проблем не е само валиден в България, но тук като че ли се приема като нещо естествено“, критикува още Уорлик.

„По някаква причина в България всичко това се приема като нормално и че така функционират нещата, но това не е правилно, тоест не става дума само за богатите и известните, а всички граждани в България трябва да се изправят пред това явление и да кажат: \"Стига толкова\". И вие трябва да поемете отговорността“, категоричен е американският посланик.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не е искал да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите, които „били чудесни специалисти“.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Уорлик заяви, че след аварията в японската атомна електроцентрала \"Фукушима-1\" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена.

България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ \"Белене\" или за изграждането на нови реактори в \"Козлодуй\", каза още посланикът.

12.04.2011, 10:05 Автор: dnes.bg


Тагове: Джеймс Уорлик

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics