1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Ядрената криза в Япония стигна Чернобил

Япония повиши до максималната седма степен нивото
Изтичането на радиация не е спряло напълно


аец

Япония повиши до максималната седма степен нивото на ядрената криза в атомната електроцентрала Фукушима 1, с което я изравни с Чернобилската, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик радио. Досега ядрената катастрофа бе определяна на пета степен от седемстепенната Международна скала на ядрените събития (МСЯС). "Това е предварителна оценка, която подлежи на потвърждаване от Международната агенция за атомна енергия", каза служител в японската агенция за ядрена и индустриална сигурност.

(Международната седемстепенна скала се използва за оценяване на степента на повреди в ядрени обекти. Степен нула обозначава липса на отклонения, а най-високата седма степен - голяма катастрофа)*  Повишаването на нивото на ядрената криза в АЕЦ Фукушима до седма степен означава, че е имало значително изхвърляне на радиоактивни материали с големи въздействия върху здравето и околната среда, добавя АФП.

Обемът на изхвърлената радиация може да превиши изхвърлената от Чернобилската АЕЦ през 1986 г., заяви междувременно представител на компанията оператор ТЕПКО, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. "Изтичането на радиация не е спряло напълно. Нашата тревога е, че тя може да превиши Чернобилската", каза представителят на ТЕПКО пред журналисти тази сутрин.

Пожар горя за кратко в повредената японска АЕЦ, съобщи Ройтерс, като цитира ТЕПКО. Работник видял пламъци в сграда близо до четвърти реактор. За борба с огъня била изпратена група пожарникари от японските сили за самоотбрана, които угасили пожара.

Ново земетресение със сила 6,6 беше регистрирано край брега на японския остров Хоншу, съобщи геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. Трусът бил на дълбочина 33 км, на 112 км югозападно от остров Хоншу. Засечен е в 08.08 ч. местно време (23.08 по Гринуич). Според японската метеорологична агенция силата на вторичния трус е 6,3. Не е издадено предупреждение за цунами, посочва БТА.

Повредената от силното земетресение и цунами на 11 март АЕЦ Фукушима 1 не е понесла нови щети от новия земен трус, предаде Франс прес, като цитира ТЕПКО.

Международното летище Нарита в Токио временно прекрати работа след труса. Полетите бяха подновени, след като служители на летището извършиха проверки на съоръженията. Летището обслужва около 35 милиона пътници годишно. То е на около 60 км от центъра на Токио и е основен транзитен пункт за полетите от САЩ към Азия, отбелязва Ройтерс.

 Малки количества стронций - тежък радиоактивен метал, който може да причини левкемия, са били регистрирани в почвата и растенията в района на авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1", предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на японското министерство на науката и технологиите. Япония вече откри радиоактивни елементи, в това число йод, цезий и плутоний, в районите близо до централата на компанията ТЕПКО, припомня Ройтерс.

12.04.2011, 09:59 Автор: dariknews.bg


Тагове: ядрена криза, Япония, Фукушима, Чернобил

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center