1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Мръсните градове подклаждат расова омраза!?Мръсни градове

Колкото повече хаос и мръсотия царят в един град, толкова повече жителите му са склонни към расова, религиозна и хомофобска омраза, пише сайтът io9.

До това изненадващо откритие са достигнали двама психолози от университета в холандския град Тилбург – Дидeрик Щапел и Зигварт Линденберг. Те внимателно проследили стачката на чистачите в холандските железници през 2010 година.

Тогава, в затрупаната с боклуци гара в Утрехт, двамата раздали анкети на 40 души. В тях се съдържали въпроси какво е отношението им към чуждестранните имигранти в Холандия, към мюсюлманите и хомосексуалистите.

Анкетираните, изнервени от хаоса, отговорили крайно нетолерантно към тези общности, като трудно прикривали
своята омраза. След като стачката приключила и гарата в Утрехт отново придобила обичайния си спретнат вид, анкетьорите отново раздали същите листовки. Тогава и отговорите били много по-толерантни.

Изводът, който направили двамата психолози, се налагал от само себе си. При екстремни условия хората инстинктивно се обръщат към стереотипите – стереотипи за чуждоземец, за друговерец, за гей. И тъй като тези категории са призвани да опростяват и подреждат по някакъв начин нещата, те помагат на хората да се
преборят с хаоса.

Според двамата учени стереотипите са "средство за пречистване на ума пред безредието и несигурността".

По време на стачката анкетираните холандци квалифицирали мюсюлманските си съграждани като "агресивни", а след това като "лоялни", гейовете като "противни", а след това само като  "прекалено женствени".

11.04.2011, 19:12 Автор: dnes.bg


Тагове: град, мръсотия, омраза

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА