1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Без квоти в гимназиитегимназисти

Не се предвиждат квоти за момчета и момичета в утвърдения от образователния министър държавния план-прием за гимназиите за учебната 2011/2012, тъй като те противоречат на Закона за защита от дискриминация, предаде mediapool.bg. Според наредбата за приема на учениците, класирането ще става по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания.

Педагогическият съвет ще има обаче право да определя начина за приемане на ученици в училището при спазване изискванията на нормативните актове. В момента някои от елитните гимназии, предимно в София, имат квоти, според които половината места са за момичета и половината за момчета.

Тъй като практиката показва, че момичетата се представят с по-добри резултати, се случва момичета с много по-висок бал да не бъдат приемани, а момчета с по-нисък бал да влизат в елитните паралелки.

За държавните училища вече е регламентирано да няма такива квоти. План-приемите в общинските училища обаче предстои да се утвърдят от Регионалните инспекторати по образование. От министерството обясниха, че във вторник предстои среща на ресорния зам.-министър Милена Дамянова с началниците на инспекторати, на която тя ще настоява да няма квоти и в общинските училища.

11.04.2011, 17:36 Автор: mediapool.bg


Тагове: училища, квоти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center