1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ИНТЕРВЮ С ДЕЧКО ДЯКОВ
Дечко Дяков: След две мисии в Косово бих се върнал отново
Дори в манастири имаше разположени противотанкови оръжия, спомня си българският миротворец
С Борис Тадич открихме, че и двамата сме били учители


Дечко Дяков

Г-н Дяков, как тръгнахте за Косово?

В Косово попаднах случайно. Исках да участвам в подобна мисия, подадох документи, но не се надявах да бъда одобрен. Оказа се, обаче, че отговарям на изискванията. Покрих нормативите, явих се на интервюто и докато се усетя, пътувах натам. Всичко стана много бързо.

Каква беше работата ви там?

В началото се наложи всички новопристигнали да минем обучение в американската база. Тренировките бяха в няколко насоки - охрана и конвой на съдии, прокурори, защитени свидетели, политици, VIP персони и духовници.

Самото обучение еше много тежко. Изисква се много концентрация, сериозна подготовка и физическа издръжливост. Има хора, които не издържат психически на натоварването. И добре, че имахме такава подготовка, защото после се наложи да приложим всичко научено в реални ситуации.

Имаше ли критични моменти?

Особено сериозно беше положението в Северна Митровица. Близо до този район беше и българският полицейски контингент. Аз съм участвал в различни операции. Някои от тях бяха по-рискови, други по-спокойни, но като цяло напрежението беше голямо. На няколко пъти нашата група е конвоирала защитени свидетели, съдии и прокурори. Веднъж участвах в персоналната охрана на сръбския президент Борис Тадич. В краткото време, което бяхме заедно, успяхме да разменим няколко думи. Оказа се, че и двамата сме били учители в определен момент от живота си. Веднъж ни вдигнаха по тревога заради размирици на границата. Сръбски активисти бяха запалили няколко автомобила точно край граничния пункт. Една от горящите коли беше избутана в пропастта. Ние като пристигнахме, военните вече бяха овладели ситуацията.

Тежки ли са етническите конфликти в региона?

Странното там е, че тези конфликти се поддържат изкуствено. Обикновените хора – сърби, косовари, албанци, се разбират помежду си и имат нормални отношения. В някои от селата живеят като съседи без никакви проблеми. Въпреки това се поддържаше напрежение. Имаше и странни ситуации, в които участвахме заедно с военните. Всички манастири в региона се пазеха от сили на КЕЙФОР. В самите манастири имаше разположени дори противотанкови оръжия. Но зад оградата свещениците нямаха никаква охрана. В Косово имаше двама митрополити. Много често ни се налагаше да ги конвоираме по селата за служби. Имаше опити за атаки срещу тях.
Викали са ни да охраняваме и банки. С наши бронирани коли сме пренасяли парите. Най-хубавото е, че нямаме провалена мисия.

06.02.2011, 22:51 Автор: ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
fubywo
02.07.2011; 13:17
dylAFb <a href="http://momkblsvptys.com/">momkblsvptys</a>
svpootiorxa
01.07.2011; 14:55
cFdyFq , [url=http://idkniacnrisa.com/]idkniacnrisa[/url], [link=http://tpqyvzzhvtyf.com/]tpqyvzzhvtyf[/link], http://rwvlmjkkohpc.com/
Bear
30.06.2011; 18:28
I feel so much hppaier now I understand all this. Thanks!
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


ВИЗИТКА

Бившият шеф на СОД към ОДП-Варна Дечко Дяков е един от малкото българи, участвали в първия мироопазващ полицейски контингент в Косово. Преминал през сурово обучение и две мисии в Прищина, той иска да се върне отново там. Присъствието на военни и полицейски сили на ООН в региона се наложи след обявяването на независимостта на Косово.

ОЩЕ OT ИНТЕРВЮ
РЕКЛАМА
FULLMAX Center