1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ИНТЕРВЮ С СЪДИЯ АНГЕЛИНА ЛАЗАРОВА
Съдия Ангелина Лазарова: Съдилищата ни по-добри от европейските
Наказанията трябва да са адекватни на престъпленията, смята магистратът
Ако имаше референдум за смъртното наказание, то все още нямаше да бъде премахнато


Съдия Ангелина Лазарова

Г-жо Лазарова, скоро се върнахте от Франция, където представяхте България по проект на Европейската комисия, свързан с прилагането на медиацията у нас. Какви бяха отзивите за работата на варненските магистрати?

Може би първо трябва да обясня, че медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се консултират от неутрално и безпристрастно лице - медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е един от начините за извънсъдебно разрешаване на спорове при по-леките случаи. Става въпрос за частни наказателни дела, леки телесни повреди, леки катастрофи без жертви и тежко пострадали, съседски спорове, дребни кражби, обиди. Освен това консултът с медиатор е безплатен. В проекта на Европейската комисия участваха представители на съдилища от Франция, Испания, Италия и България. Горда съм от факта, че Варненският съдебен район е с най-добри резултати от прилагането на медиацията от всички участници в проекта. Резултатите са много показателни. През последната година, в която работихме в рамките на проекта, 27 процента от делата са приключени във Варна, 5 процента в София, в Италия изобщо няма такива дела, в Испания са 26 процента, а в три френски области са общо 34 процента.

Още по темата четете в "Позвънете: ВестникЪт"

27.04.2011, 20:44 Автор: Лиляна Трънкова


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


ВИЗИТКА

Ангелина Лазарова е наказателен съдия във Варна повече от 18 години. Първите три години от професионалния й път са в редиците на държавното обвинение. Тя е и първият награден прокурор във Варна заради работата си по първата финансова пирамида - "ТАКО", изправена пред съда в морската столица. Продължава като наказателен съдия първо в Районен съд - Варна, а преди малко повече от 10 години и във Варненския окръжен съд. Има ранг съдия във Върховния касационен съд. Координатор в националната мрежа на съдиите. Специализира в областта на наказателното право в България, Испания и Франция. Задълбочено работи и се интересува от всички аспекти на международното правно сътрудничество.

Зад крехката й външност се крие желязна воля и изключителен професионализъм. Това с пълна сила го разбраха както британският футболен хулиган Майкъл Шийлдс, така и шофьорът Антон Драгостинов, причинил преди години зверска катастрофа, отнела живота на двама души и тежко ранил трети. Малцина си спомнят, че за това престъпление съдия Лазарова му присъди 8 години затвор, толкова без книжка и хиляди левове обезщетения.

Щастливо омъжена за друг емблематичен варненски юрист, майка на петокласничка.

ОЩЕ OT ИНТЕРВЮ
РЕКЛАМА
FULLMAX Center