1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗАБАВНО
Защо прасетата се валят в калта?


Защо прасетата се валят в калта?

Холандският биолог Марк Бреке от университета Вагенинген предложи нова теория, обясняваща любовта на прасетата към калта и мръсотията, пише dnes.bg, позовавайки се на Би Би Си.

Досега бе прието да се смята, че свинете нямат потни жлези и калните вани са им нужни, за да регулират температурата на телата си. Освен това им помагат да се спасят от паразити. Според Марк Бреке обаче неговите предшественици са сбъркали причината със следствието.

Биологът смята, че свинете не са започнали да се търкалят в калта заради липсата на потни жлези, а обратното.
Предшествениците на тези животни не са развили в миналото такива жлези, защото са обичали да се търкалят из калта и не им е било необходимо да охлаждат телата си с помощта на потта.

За да докаже хипотезата си, Бреке е анализирал 60 научни труда, разглеждащи търкалянето из калта и мръсотията както на свинете, така и на животните, които в една или друг степен са им родствени като носорози, слонове, хипопотами, бизони, биволи, елени.

Холандският учен е съпоставил мотивите за това поведение и е установил, че прегряването на тялото не е определящ фактор. Елените, например, така "маркират" територия и привличат партньорките си. Освен това според Марк Бреке за свинете такова поведение може да е просто "признак за добър живот" или начин да се самонаградят.
А корените на всичко това трябва да бъдат търсени в далечните предци. Според Бреке влечението на някои животни към водата е наследено от рибите и земноводните. Резултатите от изследването си холандският учен е публикувал
в статия в сп. Applied Animal Behaviour Science.

04.05.2011, 17:00 Автор: dnes.bg


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: