1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗАБАВНО
Учени търсят послания от ”извънземен интернет”


Учени търсят послания от ”извънземен интернет”

Технически развитите извънземни цивилизации може да изпращат съобщения, като изменят яркостта на звездите и по такъв начин да кодират информацията в двоична система, се казва в статия на американски астрономи, поместена на сайта на електронната библиотека на Корунелския университет.

Според учените за подобни цели подхождат цефеидите – пулсиращи променливи звезди, чийто блясък плавно и периодично се променя. Периодът на изменение на тяхната светимост може да трае от 1 до 200 дни.
За астрономите тези звезди служат като своеобразни фарове за изясняване на разстоянието до отдалечени обекти. Една от най-известните цефеиди е Полярната звезда.

Астрономи под ръководството на Джон Лърнд от Хавайския университет предложили начин за изкуствено изменение на светимостта на цефеидите. Те смятат, че ако се изпрати в звездата поток неутрино – елементарни частици с много малка маса – нейната яркост ще се увеличава по-бързо от обикновено.
В резултат може да се получи намаляване и съкращаване на циклите на изменения на светимостта, които могат да послужат за кодиране на информация в двоична система (нула и единица).

Според учените скоростта на такъв "интернет" би била много малка – общо 180 бита на година, а за потока неутрино ще е необходима една милионна част от енергията на звездата, се казва в съобщение на учените в сп. Nature.

Доктор Лърнд предлага да се разгледат записите в звездните архиви, за да се открият възможни сигнали от извънземни.
Той обръща внимание на цефеидите, открити от Hubble и разположени на 60 млн. светлинни години от Земята. Според него тази работа няма да коства значителни усилия, а резултатите "ще бъдат потресаващи".

13.04.2011, 12:44 Автор: dnes.bg


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: